HomeOver onsOnze Perro'sPuppiesde PerroHealthFotoalbumLinksContact informatie  
 

Over Gonnagitcha’s…………Perro De Agua Espanol en Ouessant-schapen.

02-09-2017
Voor de serieuze schapenhouder (met ubn) kunnen wij bij gelegenheid ook lammeren van het Ouessant-ras leveren tegen niet-commerciele prijzen.
Alle lammeren zijn van scrapie-vrije ouderdieren, snel handtam te maken en zeer aanhankelijk.
Het ras is oersterk, het hele jaar door buiten te houden en makkelijk in de verzorging, wij doen aan nazorg, dus ondersteuning en advies zijn vanzelfsprekend!

Na lang aarzelen, dan toch maar op zoek naar een eigen “stekkie” op het World Wide Web?
Honni soit, qui mal y pense……………

Alle Gonnagitchas wonen, samen met Antoinette en Paul, in het zuiden van Limburg, in een groot huis met eigen huiswei en voor het overige in een landelijke omgeving, waarin lange wandelingen en bezoekjes aan de schapen, tot de dagelijkse routine behoren.

   
Onze Ouessant schaapjes

en nog eenfilmpje van de schaapjes

Ons kynologische (dubbel-)leven begon in 1973, toen wij een duitse herder-pup kochten.
Een lief teefje, dat we helaas na vier jaar moesten laten inslapen omdat ze aan een ongeneeslijke ziekte leed.

Na veel kynologische uitstapjes, omzwervingen en vooral teleurstellende ervaringen met asielhonden, hebben we in 1985 de eerste schreden op het “fokkerspad” gezet, door in zee te gaan met de Old English Sheepdog, die we vanaf nu voor het gemak maar Bobtail zullen noemen.

Zowel de fokkerij, in de vorm van het jaarlijkse huiskamer-nestje, alsook deelname aan tentoonstellingen, vormden een uitdaging en verliepen aanvankelijk redelijk succesvol.
Totdat, ondanks uitvoerige research van bloedlijnen en zware selectie van ouderdieren, het noodlot (in de vorm van diverse genetische afwijkingen) toesloeg.

Ontzet en geschrokken, en daardoor nog meer gecommitteerd aan welzijn en gezondheid van een van de mens afhankelijke diersoort, besloten we in eerste instantie (met dankbare herinnering overigens aan onze Bobtails) te stoppen met fokken van dit ras.

In deze periode is er onzerzijds ook een knop omgegaan; het besef dat welzijn en gezondheid van deze, op onze planeet door sommige mensen om veelal commerciele redenen te “vermeerderen”, diersoort veel belangrijker zijn dan op een tentoonstelling te behalen ere-plaatsen, medailles, roem en media-aandacht…….

De eerlijkheid gebiedt wel om toe te geven dat, als een fysiek en mentaal gezonde en daarnaast ook nog mooie hond op een tentoonstelling de aandacht krijgt die hij verdient, dit ook ons als exposant/eigenaar of fokker, zeer zeker goed doet!

Op de pagina “Gezondheid” zullen we u als bezoeker van onze site een indruk proberen te geven van onze opvattingen inzake het thema GGW (Gedrag, Gezondheid en Welzijn) en hoe wij daar mee om willen gaan.
Het zal dan ook wel duidelijk worden dat je, als je op het vlak van met name gezondheid en welzijn, geen compromissen wilt sluiten of water in de wijn wilt doen, niet uitsluitend vrienden maakt……………

Terug naar de geschiedenis; de kennelnaam Gonnagitcha’s werd geregistreerd in 1985 en leek op zeker moment dus niet meer aan de orde te zijn, want eigenlijk wilden we helemaal stoppen met onze liefhebberij (klinkt ons inziens wat aardiger dan fokkerij, maar ja, what’s in a name?)

Momenteel, anno 2008, brengt onze laatste Bobtail zijn rustige oude dag door bij: jazeker, een hele reeks van spaanse vriendjes en vriendinnetjes!


Alosa

Het was een “coincidencia” dat we op een tentoonstelling in Oldenburg/Duitsland een bezoekster met een Perro De Agua Espanol (Spaanse Waterhond) tegenkwamen; maar, om een lang verhaal kort te houden, als resultaat van deze toevallige ontmoeting, genieten wij al sinds het voorjaar van 1998 van het gezelschap van ons eerste Perro De Agua Espanol-koppeltje, te weten Alosa Del Marismeno (afkomstig van de gerenommerde kennel Del Marismeno in Sevilla) en Barcelona (een reut’je uit het eerste in Nederland geboren nestje Spaanse Waterhonden).

Alosa werd de “stammoeder” van onze nieuwe Gonnagitcha’s lijnen, alhoewel we sinds eind 2002 een tweede fantastische teef kunnen inzetten om dit ras in Nederland te verbeteren, nl. Amaia De La Galea, afkomstig van kennel De La Galea in de buurt van Bilbao.
En wij waren opeens geen “breeder” meer, maar “criador” , voorwaar een hele verandering, toch?

Maar goed, de nakomelingen van Alosa en Amaia hebben inmiddels bewezen uit het goede spaans-limburgse eikenhout te zijn gesneden; enerzijds getuige daarvan de waardering tijdens nationale en internationale tentoonstellingen, anderzijds blijkt uit een veelvoud aan medische inzichten (met name de resultaten van heupdisplasie- en oog-onderzoek) dat onze, tot heden in praktijk gebrachte ervaring en kennis van bloedlijnen, relevante kynologische gezondheidswetenschappen (inclusief homeopathie) en (op-)voeding, de nodige vruchten heeft afgeworpen.

Op de pagina “Onze Perro’s” , presenteren de dames en heren zichzelf; naast personalia volgen voor de volledigheid alle relevante gezondheids-data en tenslotte hun “arbeidsverleden” in de vorm van enkele tentoonstellings-resultaten.

Maar, wat deze laatste rubriek betreft, zelfs het allerbeste tentoonstellingsresultaat zegt lang niet alles over een genetisch profiel of gezondheid van de “winner”…………
En draagt in kwalitatieve zin al helemaal niet bij aan het ras, als er achter een excellente “buitenkant”, een van binnen ongezonde, karakterloze en gefrustreerde Perro schuil gaat!

Onze Ouessant zorgen er overigens wel voor dat echte Perro’tjes nooit zullen vergeten waartoe zij, in tegenstelling tot: mooi staan wezen op tentoonstellingen, als vloerkleedje voor de open haard liggen, knuffelen op de sofa, foto-model spelen etc., op aarde zijn!

Want zo veelzijdig zijn Perro’s wel!

We nodigen u uit om eens een kijkje te nemen op een of meerdere van de volgende web-site pagina’s!

Copyright A. van ZwijndregtU mag ook gerust eens bellen met:
Antoinette van Zwijndregt-Jongen,
Voorsterstraat 83,
NL – 6361 ET NUTH
T   0031 45 8509642
E info@gonnagitchas.nl
F 0031.(0)84.7563443
Facebook: https://www.facebook.com/antoinette.vanzwijndregt50

 

 
 


stats count