HomeOver onsOnze Perro'sPuppiesde PerroHealthFotoalbumLinksContact informatie  
 

Gezondheid:

Algemeen
HD uitslagen
externe oorzaken voor HD
Genes
Gebit
Hypoallergeen
My DOG DNA uitslagen
The Institute of Canine Biology
Oog onderzoeken.
Goniodysplasie
Voorbeeld DNA certificaat
prcd-PRA uitslagen
Schildklier
Castratie

Neuroaxonal Dystrophia NAD

Het enten van je pup
Nog meer over vaccineren
Rabies Vaccination And Aggression In Dogs

Anaalklieren verzorgen
Anti vlo
Berenklauw!
Eikenprocessierups
Grasaar opletten!
De jacht met de Perro
Maagtorsie
Nagels knippen
Oor plukken
Oor verzorging
Pas op met rollijn
Splitten 1
Splitten 2
Staartdracht
Tandverzorging
Tips
Teek verwijderen
Vachtverzorging
Waarom een ontwormkuur
Waarschuwing
Watervergiftiging!

Met de Finse rasvereniging wissel ik gezondheidsgegevens uit zie de overzichten op deze pagina.

Zweedse sites met betrekking tot gezondheid:
schildklier/thyroid
rasdata

Zwitserland:
Gonio & HD en ED uitslagen

Building Better Breeders
The Institute of Canine Biology

 

Goniodysplasie bij de Perro de Agua Espanol

Filmpje van oogonderzoek als voorbeeld

Sinds kort is bij de Perro De Agua, Goniodysplasie geconstateerd, er zijn al Perros die een oog moeten missen.
Als je wilt fokken met de Perro De Agua, dan moet er een groot oogonderzoek plaats vinden ,vooraf kun je aan de onderzoeker vragen ook de Gonio mee te nemen.
Advies; vraag aan de specialist of hij het Gonio onderzoek ook doet ,niet iedere specialist doet het en hij moet ervaren zijn.
Men heeft drie uitslagen, Vrij , Onbeslist, Niet vrij , bij onbeslist altijd een second opinion vragen!
De vererving van Gonio is heel moeilijk , het komt bij de Bouvier, Flatcoated, Duck Toller Retriever ook voor en die laten het al enkele jaren onderzoeken.

De Internationale Stichting i.o. heeft afgesproken het een jaar lang te onderzoeken en dan de balans op te maken onder begeleiding van Prof.Spiess , Zwitserland.

  • Gonnagitcha`s Sanchica Jimena geb: 08-03-2001 NHSB 2336089 oog verwijderd zomer 2013
  • Carda De La Galea geb: 28-07-2003 NHSB 2501920 oog verwijderd najaar 2012

Bij beide Perro`s; erfelijk Primair Glaucoom.

De vererving van Glaucoom is heel moeilijk, Perro`s die zware Gonio hebben kunnen toch gezonde pups krijgen. Wij wachten daarom graag af wanneer het DNA getest kan worden? Misschien in het najaar van 2013 via Helsinki Finland.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/60832-glaucoom-groene-staar-bij-de-hond.html meer info.

 Een overzicht van mijn honden/honden geboren in mijn kennel die onderzocht werden op Goniodysplasie.                                                                                     

----------------------------------------

Onderstaande beschrijving van Glaucoom(gonio) werd met toestemming van de eigenaren overgenomen van de site: http://twitterpated.nl

Glaucoom(gonio)
Het oog is gevuld met vloeistof dat aan- en afgevoerd wordt. De hoeveelheid vloeistof bepaalt de druk in en de vorm van het oog. Glaucoom is een verhoging van deze druk. In de meeste gevallen is de afvoerbuis geblokkeerd, echter de aanvoer gaat door. Er zal een vervorming van het oog optreden. Dit is een zeer pijnlijke aandoening.

Door de verhoogde druk in het oog wordt ook de oogzenuw in verdrukking gebracht. De oogzenuw zendt informatie naar de hersenen om beelden te vormen. Wanneer er teveel druk wordt uitgeoefend op de oogzenuw, zal deze zijn functie verliezen.Niet alleen een erfelijke afwijking kan Glaucoom veroorzaken. Ook trauma, infectie, oogtumor en Lens Luxatie kunnen dit teweegbrengen. Bij een erfelijke afwijking zullen beide ogen aangetast zijn. Tussen Glaucoom in het ene oog en Glaucoom in het andere oog zit meestal een tijdspan van 5 maanden tot 2 jaar.Glaucoom kan leiden tot acute blindheid binnen 24 uur of het kan weken/maanden duren eer dat gebeurd. Dit is geheel afhankelijk van de mate van drukverhoging in het oog. In geval van een glaucoom is het zeer belangrijk om snel met de hond naar de dierenarts te gaan. Wanneer de druk binnen 24 uur verlaagd kan worden, bestaat de kans dat het zicht behouden kan blijven. Wanneer de druk al geruime tijd aanwezig is, en het zicht verdwenen is, is de aandoening nog steeds bijzonder pijnlijk.Veelal zal de diagnose pas in een later stadium vastgesteld worden en zal medicatie en/of operatie enkel als doel dienen om de pijn te verlichten. Het zicht zal echter nimmer terugkeren.Glaucoom in het beginstadium is o.a. te herkennen aan een milde ooginfectie, toename van tranen, pijn aan het oog, knijpen met de ogen, gevoeligheid voor licht, troebel worden van het hoornvlies. Glaucoom in een later stadium is o.a. te herkennen aan het rood worden van het oogwit, vergroting van het oog, het niet geheel kunnen sluiten van de oogleden. In dit stadium is het zicht niet meer te redden. Honden met Glaucoom dienen niet gebruikt te worden voor de fok. Echter, de aandoening wordt veelal pas op latere leeftijd zichtbaar en de meeste fokhonden hebben dan al reeds gezorgd voor nageslacht. Men dient er rekening mee te houden dat dit nageslacht drager / lijder kan zijn. Jaarlijks testen door een gediplomeerd oogarts dient uitgevoerd te worden om de kans dat er toch met een lijder wordt gefokt te verkleinen.


Copyright A. van Zwijndregt

 
 


stats count