HomeOver onsOnze Perro'sPuppiesde PerroHealthFotoalbumLinksContact informatie  
 

Geschiedenis vd
Perro de Agua Español

Inleiding
TheoriŽn
Het Merinoschaap
Functies
Types
Samenhang
De Perro in Engeland
De introductie in Nederland
Erkenning vh ras
Tenslotte

 

 

Samenhang tussen de rassen

Deze verschillende typen zijn nu tot één ras geworden maar het zijn nog steeds honden die de oorspronkelijke karaktertrekken van de verschillende typen tonen. Het is geen zeldzaam ras. Er komen er duizenden voor in Spanje, meestal op boerderijen.
Dr. A. Flores deed, samen met andere dier-chirurgen,onderzoek naar de Spaanse Waterhond. Zij publiceerden artikelen in specialistische bladen. In 1973 werd het ras in Sevilla voor het eerst in wedstrijden opgemerkt en bewonderd toen het 800 schapen bleek te kunnen drijven. Voordien was de hond vooral in de gemeenschappen van boeren en vissers bekend.
Er verscheen meer literatuur en het ras werd besproken op het Canine Congres dat plaatsvond aan de universiteit van Cordoba. Hierna volgden diverse onderzoeken naar het ras. Er bestaat een sterk vermoeden dat dit ras de oorsprong en de genetische basis vormt van veel Europese jachthondrassen, zoals de Spaniels, Poedels, Portugese Waterhond en andere rassen zoals de Havanezer en de Bichon à Poil Frisé. De huidige opvatting is dat de Barbet afstamt van de Spaanse Waterhond.

Antonio García Perez en Santiago Montesinos waren de pioniers bij de beschrijving van het ras.
In 1975 kwamen zij in contact met geiten- en schapenhoeders uit de bergen rond Malaga en Cadiz. Zij selecteerden de honden met de meest bijzondere karaktertrekken. Boeren ondersteunden hen door hun honden ter beschikking te stellen. Zij legden contact met David Salamanca die lid was van het Spaanse Fok Comité. In 1980 werd de Perro de Agua Español Associatie opgericht met Santiago Montesinos als Voorzitter.
Vanaf 1980 tot mei 1985 werden de honden op verschillende shows van Algeciras tot Madrid getoond, zonder deel te nemen aan wedstrijden. Tenslotte mochten ze in 1985 meedingen in de Internationale Hondenshow van Madrid. Er werd een aantal vrachtwagens gehuurd, waarmee 40 honden vanuit Cadiz en Malaga en 5 uit Santander naar Madrid werden vervoerd. Uiteindelijk werd de Spaanse Waterhond voorlopig als ras erkend door de F.C.I. De inschrijving van het ras stond toen open en op elke show werden honden uit heel Spanje bekeken en beoordeeld door tenminste twee gespecialiseerde keurmeesters.

 

Copyright A. van Zwijndregt

 
 


stats count