HomeOver onsOnze Perro'sPuppiesde PerroHealthFotoalbumLinksContact informatie  
 

Geschiedenis vd
Perro de Agua Español

Inleiding
TheoriŽn
Het Merinoschaap
Functies
Types
Samenhang
De Perro in Engeland
De introductie in Nederland
Erkenning vh ras
Tenslotte

 

 

De Perro in Engeland

In mei 1992 bezocht een groep Engelsen de World Dog Show in Valencia. Zij raakten in de ban van de Perro de Agua Español. Audry Murray (uit Eagle, Lincolnshire) en Christine McQueeney, Diana Philipson en Faye Allen (alle drie uit het gebied rond Manchester) vormden het Canagua- samenwerkingsverband; de eerste twee Perro’s de Agua Español werden in 1992 in Engeland ingevoerd, na de verplichte quarantaine.
Dit waren de honden Sp.Ch. Cila de Ubrique, een vijf jaar oude, witte teef en Topo de Ubrique, een vier maanden oude crème-kleurige hond. De teef was drachtig en wierp één teefje (Canagua Rocia, wit met bruin). Daarna kwamen Relampago de Urbique (drie jaar oud, wit met zwart) en Dilita de Ubrique (één jaar oude teef, wit met zwart) in januari 1993 in Engeland.

Het Canagua-samenwerkingsverband beschouwt zichzelf als de hoeders van het ras in Engeland. Zij proberen het ras in Engeland zuiver te houden. De uitgangspunten zijn: het ras als werkhond behouden, de hond mag alleen op een natuurlijke manier geschoren worden, en niet gekamd of geborsteld worden. Daarnaast moet het ras zich niet te snel uitbreiden en niet te populair worden.
Aanvankelijk werd er weinig gefokt, maar de honden namen wel deel aan diverse trainingen zoals jacht en waterwerk, flyball en behendigheidsstraining. Iedereen kon op die manier vaststellen hoe veelzijdig het ras is. De Engelse honden trainden met andere rassen samen. De Perro’s bleken zeer snelle leerlingen.
Eigenlijk was de hond al in 1864 in Engeland geïntroduceerd op een show in Manchester. De winnaar in de ‘Foreign Class’ was een hond die werd omschreven als Spanish Wool Dog.

 

Copyright A. van Zwijndregt

 
 


stats count